Duo & Ensemble

Tijdens haar studie vormde Afke Wiersma een pianoduo met jaargenote Philine Coops (www.philinecoops.nl) en speelde ze met studiegenoten een klarinettrio van Brahms
Met deze ensembles heeft zij werk uitgevoerd in de VS tijdens een uitwisselingsproject tussen de conservatoria van Zwolle en New Jersey.

Het pianoduo Wiersma&Coops was tijdens en na het conservatorium incidenteel actief tijdens uitvoeringen van o.a. Carmina Burana van Carl Orff en de Liebeslieder van J. Brahms. Sinds 2009 werken de pianistes in een vernieuwde samenwerking aan verschillende avondvullende programma’s. Naast de bekende werken voor pianoduo van o.a. Schubert en Brahms heeft dit sprankelende duo ook solowerken op het programma, en kunnen er liederen aan het programma worden toegevoegd in samenwerking met mezzosopraan Franka van Essen. Ook zijn zij nog steeds inzetbaar voor koor- en orkestwerk.
Voor het volgende seizoen is het duo aan het werk met Canto Ostinato van Simeon te Holt voor twee vleugels. Beide pianistes hebben ervaring met de versie voor vier vleugels door optredens met het Simeonkwartet uit Zutphen. Afke speelde bij het Simeonkwartet van 2007 tot 2012, Philine was haar vervanger tijdens zwangerschapsverlof.

De allernieuwste ontwikkeling van het pianoduo is het ‘Muzikale Verteltheater’, in samenwerking met verhalenvertelster Hilke ten Duis:
‘100 jaar dromen’
Twee pianisten, één piano, één verteller. Een duik in de dromen van Doornroosje. Soms zijn dromen zo levensecht dat het een tijdje duurt voor je door hebt dat je sliep. Als Doornroosje door een vergeten vloek voor honderd jaar in slaap valt, komen haar dromen tot leven. Vertelster Hilke ten Duis en pianisten Philine Coops en Afke Wiersma verweven de compositie Ma Mere l‘Oye van Ravel met sprookjes die we allemaal kennen, terwijl Doornroosje wacht tot haar prins op het witte paard haar komt redden. Hilke ten Duis werd 20 maart 2012 uitgeroepen tot Nederlands Jonge verteller van het jaar.